niedziela, 12 sierpnia 2012

Rodzaje ekspresów cisnieniowych do kawy

Większości z nas kawa towarzyszy każdego dnia. Mocna, aromatyczna, wypita o poranku potrafi pobudzić na cały dzień, czy wykrzesać dodatkowe pokłady energii, kiedy czujemy się źle i zaczyna brakować sił.

Kawę pijemy wszędzie. Przy śniadaniu, w pracy, podczas spotkań towarzyskich, biznesowych, w restauracji, kawiarni. Pożądany smak i aromat uzyskamy tylko podczas odpowiedniego procesu parzenia, a najlepszym do tego celu urządzeniem jest bez wątpienia ekspres do kawy.

Ekspres do kawy jest urządzeniem, które w pełni automatyzuje cały proces parzenia, a przy tym pozwala cieszyć się smakiem i aromatem prawidłowo przygotowanej kawy. Najpopularniejszym i najczęściej stosowanym urządzeniem jest ekspres ciśnieniowy, w którym cały proces parzenia zachodzi pod wpływem pary wodnej powstałej na skutek działania ciśnienia o odpowiednio wysokiej wartości.

W ekspresie ciśnieniowym do kawy zwanym dzbankowym, parzenie następuje poprzez parę wodną powstałą po zagotowaniu się wody. Ekspres ten składa się z dwóch zbiorników umieszczonych jeden na drugim i przedzielonych pojemnikiem na kawę. Kiedy woda w dolnym zbiorniku zaczyna wrzeć, wytwarza się para wodna, która pod ciśnieniem przedostaje się przez zbiornik z kawą i skrapla w górnym pojemniku w postaci gotowego naparu do picia.

Podobną zasadą działania charakteryzuje się ekspres do kawy niskociśnieniowy, w którym woda pod wpływem ciśnienia wytworzonego z pary wodnej, przesącza się przez pojemnik z kawą i spływa w postaci gotowego napoju do specjalnego pojemnika. Ze względu na wysoką temperaturę wrzenia, przekraczającą 100 stopni Celsjusza, ekspres do kawy niskociśnieniowy parzy kawę mocną i silnie aromatyczną.

O ile w ekspresie do kawy niskociśnieniowym ciśnienie nie przekracza 3,5 bara, to pompa urządzenia wysokociśnieniowego potrafi wytworzyć nawet 15 barów. Proces parzenia pod tak dużym ciśnieniem uwalnia z ziaren kawy niepowtarzalny smak i aromat, dodatkowo na powierzchni wytworzonego naparu pojawia się charakterystyczna jasnobrązowa pianka.

Innym urządzeniem, nie należącym jednak do ekspresówciśnieniowych, jest ekspres przelewowy. Proces parzenia następuje w nim na skutek długotrwałego działania gorącej wody na ziarna kawy, a nie jak w przypadku wcześniej omawianych procesów ciśnieniowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz