Większości z nas kawa towarzyszy każdego dnia. Mocna,
aromatyczna, wypita o poranku potrafi pobudzić na cały dzień, czy
wykrzesać dodatkowe pokłady energii, kiedy czujemy się źle i
zaczyna brakować sił.
Kawę pijemy wszędzie. Przy śniadaniu, w
pracy, podczas spotkań towarzyskich, biznesowych, w restauracji,
kawiarni. Pożądany smak i aromat uzyskamy tylko podczas
odpowiedniego procesu parzenia, a najlepszym do tego celu urządzeniem
jest bez wątpienia ekspres do kawy.
Ekspres do kawy jest
urządzeniem, które w pełni automatyzuje cały proces parzenia, a
przy tym pozwala cieszyć się smakiem i aromatem prawidłowo
przygotowanej kawy. Najpopularniejszym i najczęściej stosowanym
urządzeniem jest ekspres ciśnieniowy, w którym cały proces
parzenia zachodzi pod wpływem pary wodnej powstałej na skutek
działania ciśnienia o odpowiednio wysokiej wartości.
W
ekspresie ciśnieniowym do kawy zwanym dzbankowym, parzenie następuje
poprzez parę wodną powstałą po zagotowaniu się wody. Ekspres ten
składa się z dwóch zbiorników umieszczonych jeden na drugim i
przedzielonych pojemnikiem na kawę. Kiedy woda w dolnym zbiorniku
zaczyna wrzeć, wytwarza się para wodna, która pod ciśnieniem
przedostaje się przez zbiornik z kawą i skrapla w górnym pojemniku
w postaci gotowego naparu do picia.
Podobną zasadą działania
charakteryzuje się ekspres do kawy niskociśnieniowy, w którym woda
pod wpływem ciśnienia wytworzonego z pary wodnej, przesącza się
przez pojemnik z kawą i spływa w postaci gotowego napoju do
specjalnego pojemnika. Ze względu na wysoką temperaturę wrzenia,
przekraczającą 100 stopni Celsjusza, ekspres do kawy
niskociśnieniowy parzy kawę mocną i silnie aromatyczną.
O ile
w ekspresie do kawy niskociśnieniowym ciśnienie nie przekracza 3,5
bara, to pompa urządzenia wysokociśnieniowego potrafi wytworzyć
nawet 15 barów. Proces parzenia pod tak dużym ciśnieniem uwalnia z
ziaren kawy niepowtarzalny smak i aromat, dodatkowo na powierzchni
wytworzonego naparu pojawia się charakterystyczna jasnobrązowa
pianka.
Innym urządzeniem, nie należącym jednak do ekspresówciśnieniowych, jest ekspres przelewowy. Proces parzenia następuje w
nim na skutek długotrwałego działania gorącej wody na ziarna
kawy, a nie jak w przypadku wcześniej omawianych procesów
ciśnieniowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz