poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Budowa i zasada działania ekspresu ciśnieniowego

Różne są rodzaje kawy i sposoby jej parzenia. Najlepszym i najpopularniejszym urządzeniem, które pomoże nam przyrządzić ulubioną kawę jest ekspres ciśnieniowy. Głównie ze względu na budowę, rozróżnia się kilka rodzajów ciśnieniowych ekspresów do kawy.

Zasada działania ekspresu ciśnieniowego jest prosta. Polega na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, na skutek czego uwalniany jest kawowy napar, który skrapla się do odpowiedniego pojemnika. Sercem każdego ciśnieniowego ekspresu do kawy jest pompa wytwarzająca ciśnienie między 9 a nawet 19 barów (w przypadku ekspresów niskociśnieniowych mamy do czynienia z ciśnieniem rzędu 3-4 barów). Woda umieszczona w zbiorniku ekspresu, po osiągnięciu temperatury około 90-95 stopni Celsjusza, pod wpływem wytworzonego ciśnienia, jest przepuszczana przed drobne sitko wypełnione wcześniej zmieloną kawą. W ten sposób uwalniany jest napar, który skrapla się w postaci pysznej kawy do picia. Dzięki temu, że woda w ekspresie ciśnieniowym nie jest wrząca, uzyskujemy kawę bardziej aromatyczną z charakterystyczną jasnobrązową pianką.

Budowa ekspresów ciśnieniowych opiera się z reguły na trzech pojemnikach. W przypadku ekspresu dzbankowego dolny pojemnik służy jako zbiornik na wodę, w górnym skrapla się gotowy do picia napar, zaś pomiędzy nimi znajduje się pojemnik z sitkiem, w którym umieszczamy kawę. Odwrotnie jest w przypadku ekspresów wysoko i niskociśnieniowych. Pojemnik na wodę znajduje się w górnej części ekspresu do kawy, a napar pod wpływem działającego ciśnienia skrapla się w jego dolnej części i może być nalewany bezpośrednio do filiżanek. W ekspresach tych występują także pojemniki na mleko, z którego wytwarzana jest pianka do latte lub cappuccino.

Większość nowoczesnych ciśnieniowych ekspresów do kawy posiada młynek, którym można zmielić kawę tuż przed jej parzeniem, funkcje gorącej pary, która podgrzewa i spienia mleko, podgrzewaną płytkę na filiżanki, czy systemy odkamieniające i czyszczące, aby nie dopuścić do osadzania się kamienia na grzałkach, czy pojemnikach z wodą. Wszystko sterowane jest elektronicznie, za pomocą czytelnych paneli LCD, możliwe jest też programowanie czasu pracy ekspresu, tak by parzył naszą ulubioną kawę automatycznie o ustalonej przez nas porze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz