niedziela, 16 września 2012

A może ekspres kolbowy?

Ekspres ekspresowi nierówny - chciałoby się powiedzieć patrząc na mnogość dostępnych na rynku urządzeń. Lektura opinii konsumentów o różnych modelach jeszcze bardziej utwierdza nas w tym przekonaniu. Bo przecież o smak i aromat ulubionej kawy tu chodzi, a nie każdy ekspres okazuje się spełniać pokładane w nim nadzieje.

Dziś na rynku królują ekspresy ciśnieniowe. Zwykle wybieramy modele, które... ładnie komponują się z wystrojem naszych kuchni oraz potrafią zaparzyć wiele rodzajów kawy. Co bardziej świadomi klienci przed zakupem próbują się dokształcić, korzystając najczęściej z informacji znalezionych w internecie. I tu nagle pojawia się problem. Najpopularniejsze źródło wiedzy w globalnej sieci dzieli ekspresy do kawy całkowicie błędnie na: dzbankowe, przelewowe, niskociśnieniowe, kolbowe i automatyczne. Prawidłowy podział powinien jednak brzmieć następująco: ekspresy dzbankowe, przelewowe oraz ciśnieniowe - w tym nisko- oraz wysokociśnieniowe. Skąd zatem te nieszczęsne „kolbowce”?

Prawdopodobnie najpopularniejsze w zwykłym użytku domowym są ekspresy ciśnieniowe automatyczne. W takim urządzeniu, kawę wsypuje się w większej ilości do specjalnego pojemniczka, zaś do przygotowania aromatycznego naparu - wystarczy wciśnięcie kilku guzików, a finalny napój wlewany jest następnie do filiżanki bezpośrednio z ekspresu.

W przypadku ekspresu kolbowego - nazywanego też ręcznym - należy zmielone ziarna umieścić w specjalnej „łyżce” (noszącej nazwę właśnie kolby), zamontować ją w odpowiednim miejscu i dopiero wtedy uruchomić proces parzenia. To, czy ekspres kolbowy jest nisko- czy wysokociśnieniowy jest już zupełnie inną sprawą. Te pierwsze w zasadzie wychodzą już z użycia. Zresztą, napar wytworzony pod wyższym ciśnieniem jest zwyczajnie zdrowszy, a jego aromat – trwalszy.

A zatem - kolbowy, czy automatyczny ekspres ciśnieniowy? Tak naprawdę wszystko zależy od naszych preferencji. Automatyczne ekspresy do kawy są bez wątpienia bardzo wygodne w codziennym użytkowaniu. Z drugiej strony - trudniej je utrzymać w nienagannym stanie technicznym, bywają także bardziej awaryjne. Ekspres ręczny - takie zresztą królują w gastronomii, a to o czymś świadczy - wydaje się trwalszy i często pozwala na znacznie większą kontrolę przebiegu procesu parzenia kawy. Takie urządzenie jest również niezmiernie... stylowe! Ale to już zupełnie inna historia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz