poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Nespresso - ekspresy kapsułkowe

Wśród miłośników kawy najpopularniejszymi urządzeniami do jej zaparzania są niewątpliwie ekspresy ciśnieniowe i odchodzące już nieco w zapomnienie ekspresy przelewowe. Istnieje jednak trzecia grupa zaprzarek do kawy, która na tle konkurencji wypada bardzo przyzwoicie. Są to ekspresy kapsułkowe zwane inaczej nespresso.

Te niewielkie urządzenia swoją popularność na rynku zdobyły dzięki wygodzie i prostocie użytkowania. Warto zaznaczyć, że w testach wypadają zaskakująco dobrze i smakiem parzonej kawy dorównują znacznie bardziej skomplikowanym ekspresom ciśnieniowym. Zachęcają również cenowo. Najtańsze i najprostsze modele można kupić już za około 200 złotych, a bardziej zaawansowane nie drożej niż za około 1000zł.

Zasada działania ekspresu kapsułkowego jest bardzo prosta. Proces parzenia różni się od tego, który zastosowano w ekspresach ciśnieniowych. W odpowiednim otworze zaparzacza nespresso należy umieścić kapsułkę z kawą, po czym nacisnąć przycisk uruchamiający urządzenie. Kapsułka otwierana jest automatycznie, a zawarta w niej kawa zaparza się.
Do nabycia w sklepach jest wiele rodzajów kapsułek, które potrafią sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych klientów i parzyć kawę mocniejszą, słabszą, nawet aromatyzowaną o zapachach czekolady, wanilii itp.

Decydując się na zakup Nespresso, warto zwrócić uwagę na jego zalety. Kapsułkowe ekspresy do kawy mają niewielkie rozmiary, są tanie, przy czym parzą espresso równie dobre jak droższe i bardziej zaawansowane ekspresy ciśnieniowe. Nie wymagają częstego opróżniania z fusów, mycia i pielęgnacji, wystarczy że po zaparzeniu kawy usuniemy z urządzenia zużytą kapsułkę. Przy pomocy funkcji gorącej wody, zaparzymy zarówno ulubioną kawę, jak i herbatę, a dzięki wyposażeniu niektórych modeli w spieniarkę do mleka, również przyrządzimy cappuccino czy latte z pyszną mleczną pianką.
Najpopularniejszymi ekspresami do kawy w tej kategorii są: Krups KP 2106, Francis-Francis X7, Bosch Tassimo, Tchibo Cafissimo, czy Espresso Manuel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz