Przede wszystkim należy wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje ciśnieniowych ekspresów do kawy: ręczny i automatyczny. Ten drugi jest znacznie wygodniejszy, ogranicza nas jedynie do uzupełniania odpowiednich pojemników kawą i wodą. Cały proces parzenia, czy wydzielania odpowiednich porcji kawy do zaparzenia dzieje się automatycznie, jedynie co kilkanaście zaparzeń należy oczyścić pojemnik z fusami. Wygoda jednak bywa kosztowna i musimy się liczyć z dużo większym wydatkiem niż w przypadku zakupu ekspresu ręcznego.
Warto zwrócić uwagę, by ekspres do kawy posiadał filtr z węglową wkładką, który zapewni odpowiednie filtrowanie wody zanim zostanie zaparzona kawa. Napar z czystej przefiltrowanej wody będzie znacznie lepszy, w dodatku czysta woda wydłuży żywotność urządzenia i nie dopuści do szybkiego osadzania się kamienia. Dobrym rozwiązaniem do ekspresuciśnieniowego jest też zakup dodatkowego sitka, dzięki któremu będziemy w stanie zaparzyć większe ilości kawy.
Miłośników kawy z pianką szczególnie powinna zainteresować funkcja spieniania i podgrzewania mleka. Wraz z kawą otrzymamy wówczas gorącą mleczną piankę, a specjalny regulator emisji pary dostosuje jej pienistość do naszych potrzeb. Należy tylko pamiętać o systematycznym uzupełnianiu pojemnika z mlekiem, a ekspresciśnieniowy szybko i łatwo przygotuje nam ulubioną latte czy cappuccino.
Bardziej rozbudowane modele ekspresów ciśnieniowych do kawy posiadają różnego rodzaju programatory czasu pracy, systemy odkamieniania wody, czy funkcje samoczyszczenia, dzięki czemu dłużej utrzymują się w czystości i nie dopuszczają do zalegania kamienia, nawet jeśli sami zapomnimy o regularnym czyszczeniu grzałek i pojemników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz