środa, 28 listopada 2012

Siemens TE 701204 RW, czyli kawa po niemiecku

Nie bez kozery uważa się, że to Italia jest królestwem prawdziwie dobrej i aromatycznej kawy. Włosi znani są przecież ze swojej finezji, artystycznego polotu i wysublimowanego smaku. A Niemcy? Nasi zachodni sąsiedzi to przede wszystkim precyzja – toporna, wizualnie niezachwycająca, ale piekielnie skuteczna. A jak takie stereotypy mają się do kawy? Czy wyprodukowane przez niemiecki ekspres ciśnieniowy espresso będzie zadziwiająco skuteczne, ale przewidywalne w smaku? I czy niemieckie ekspresy do kawy są w stanie zaskoczyć nas czymś jeszcze niż niezawodnością?

ekspres ciśnieniowy przeznaczony do zabudowy, to kwintesencja niemieckiej techniki i funkcjonalności. Duży, ciężki model mieszczący w sobie 2.1 litra wody i 300 g kawy budzi respekt. Do tego dodać należy multum użytecznych rozwiązań – system automatycznego czyszczenia, pojemnik na zmieloną kawę, dwa filtry, banalny w obsłudze programator, możliwość przyrządzenia kawy w nawet bardzo wysokich szklankach, obrotowy dystrybutor, intuicyjny system, łatwość konserwacji i utrzymania sprzętu w higienicznej czystości... Długo można by wymieniać, ale najważniejsze w tej niemieckiej landarze jest serce - bijące z mocą 1700 W i pompujące kofeinową krew pod ciśnieniem 19 bar.